sobota, 31 sierpnia 2013

Buraczki z chrzanem w słoikach na zimę.




Składniki :
4 kg buraków ćwikłowych 
(najlepiej aby były ciemno czerwone odmiany ''opolskie'')
30 dkg chrzanu (można kupić gotowy w sklepie)
8 łyżek cukru
4 łyżki soli
2 łyżeczki kwasku cytrynowego
200 ml oleju
pieprz czarny mielony
Sposób wykonania :
 Buraczki umyć, ugotować wraz z skórką przestudzić. Następnie obrać z skórki, zetrzeć na drobnej tarce i wsypać do garnka. Dodać pozostałe składniki chrzan, cukier, sól, pieprz, kwasek oraz olej, wymieszać to wszystko dokładnie i podsmażyć około 10 minut na małym ogniu. Sprawdzić smakowo czy ma dobry smak jeśli nie można dodać jeszcze troszkę soli, cukru lub chrzanu w zależności od gustu. Gdy buraczki mamy już gotowe wykładamy je łyżką do czystych słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w temperaturze 95 C przez około 20 minut. Życzę smacznego!

 
         Masz pytania ? Napisz do mnie w komentarzach.

   


                         
                        Smacznego ! 

                      

7 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. odpowiedź do aga Oczywiście ! Jeśli je pasteryzujemy to nie ma problemu, chyba, że czasem słoik jest uszkodzony lub wieczko, no to wtedy się zepsują. :))

      Usuń
  2. Właśnie ugotowałam buraczki dam znać pod koniec miesiąca czy wszystko wyszło jak trzeba 😉 pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja we wtorek będę robic

    OdpowiedzUsuń
  4. Polecam przepis! Buraczki świetnie się utrzymują i równie dobrze smakują. Jutro robie kolejne porcje 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że buraczki się udały.:-)

      Usuń