poniedziałek, 2 września 2013

Papryka czerwona marynowana.




Składniki :
3 kg papryki czerwonej
3 szt. cebuli
2 główki czosnku
olej
lcie laurowe
pieprz czarny cały
ziele angielskie 
gorczyca biała
sól,ocet,cukier,woda
Sposób wykonania :
 Paprykę pokroić w paski i usunąć gniazda nasienne. Wrzucić do gotującej wody na 2 minuty aby troszkę zmiękła. Następnie odcedzić i ostudzić. Do każdego słoika 0,7 l pokroić kilka plasterków cebuli, wsypać jedną małą łyżeczkę gorczycy, oraz włożyć po: 3 -4 ząbki obranego czosnku, 1 liść laurowy, 4 ziarnka ziela, 8 ziarnek pieprzu i wlać 1 dużą łyżkę oleju. Gdy papryka trochę przestygnie wkładamy ją ciasno do słoików. Gotujemy marynatę z 2 litrów wody, 2 łyżek soli, 4 łyżek cukru  i około 300 ml octu. Octu możemy dać mniej lub więcej w zależności od gustu. Zalewamy paprykę marynatą i zakręcamy słoiki. Pasteryzujemy 15 minut.

 
Mamy gotową paprykę na zimę  :-)           
                                                            


                         Smacznego !



   

2 komentarze: