poniedziałek, 30 września 2013

Sękacz jabłkowo - bananowy.

Sękacz jabłkowo - bananowy.
Składniki - ciasto :
0,5 kg mąki
25 dkg margaryny
2 łyżki smalcu
4 żółtka
2 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo przygotowujemy :
1 łyżka kakao
1 kg jabłek 
2 banany
kasza manna ( około 5-7 dkg )
cynamon mielony
1 czekolada gorzka ( lub polewa ciemna  )
Składniki - piana bezowa :
4 szt. białek
1 szklanka cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania :
 Jabłka obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ćwiartki. Z mąki, margaryny, smalcu, żółtek, cukru oraz proszku do pieczenia robimy kruche ciasto. Dzielimy je na trzy równe części. Jedną część ciasta wałkujemy na szerokość blachy jaką mamy do pieczenia. Blaszkę wykładamy specjalnym papierem do pieczenia i wkładamy do niej rozwałkowane ciasto. Następnie układamy wcześniej przygotowane jabłka, jedno obok drugiego. Posypujemy teraz nasze jabłka cukrem, kaszą manną i cynamonem ( kasza manna wchłonie  nam doskonale sok jaki powstanie nam podczas pieczenia ). Teraz układamy pokrojone w plasterki banany. Bierzemy drugą część ciasta dodajemy kakao, zagniatamy, aby się połączyło i robimy wałek o średnicy 4 cm. Lekko spłaszczamy i kroimy w plasterki tak jak kiełbasę. W ten sposób pokrojone plasterki układamy na jabłkach jeden obok drugiego w niedużych odstępach. Z podanych składników ubijamy pianę , białka ubijamy na sztywno dodajemy po trochę cukier, a na końcu dodajemy mąkę ziemniaczaną i lekko mieszamy. Wylewamy naszą pianę na nasz placek i łyżką rozprowadzamy po całej powierzchni. Teraz bierzemy trzecią część ciasta i podobnie jak z drugiej części robimy wałek, tylko teraz już bez dodawania kakao. Kroimy go w plasterki w kształcie sęków i układamy na pianę ( tak jak widać na zdjęciu wyżej ). Pieczemy w temperaturze 180 C około 1 godziny i 15 minut, tak aby piana się lekko zarumieniła. Dobrze jest aby po upływie czasu pieczenia skręcić temperaturę do około 140 C i jeszcze z 15-20 minut podsuszyć pianę , aby nie była miękka i nam się nie spaliła. Po upieczeniu studzimy i robimy z ciemnej czekolady wzorki na kawałkach ciasta, będzie wtedy wyglądało jak prawdziwe sęki. Ten przepis dostałem ponad 20 lat temu, od mojej Pani nauczycielki technologi żywienia. Dziś chciałem się podzielić nim z wami. Piekłem już go wiele razy i zawsze wszystkim smakuje


                         Smacznego !


  PAMIĘTAJ ! -  Formy do pieczenia z czarnej lub ciemno barwionej blachy są ekonomiczniejsze,bo łatwiej absorbują ciepło i przekazują je wprost do ciasta. 
 Formy z białej blachy odbijają promieniowanie cieplne i nie przekazują go tak dobrze do ciasta. Czas pieczenia na jasnych blaszkach czy foremkach może wydłużyć się nawet do 20 %  !!

 Jeśli masz pytania napisz,chętnie odpowiem i doradzę :-)
  

 Tutaj znajdziesz krótki film,jak wykonać to ciasto :  https://youtu.be/B9oTywHzD4I






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz