sobota, 23 listopada 2013

Keczup - pikantny.


Keczup pikantny.

Składniki :
1 kg mięsistych pomidorów
4 średnie cebule
1 główka czosnku
1/2 szklanki octu winnego
2 łyżki cukru
1 łyżka zmielonego pieprzu
2  łyżki oleju
1,5  łyżeczki soli
1/2 łyżeczki zmielonego ziela angielskiego
1/4  łyżeczki zmielonych goździków
1/4 łyżeczki imbiru
1/4  łyżeczki cynamonu
Sposób wykonania :
 Pomidory sparzyć i usunąć z nich skórkę. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pomidory z cebulą wsypać do rondla i gotować na małym ogniu przez 1,5 godziny, co jakiś czas mieszając, aby się nie przypaliły. Następnie troszkę przestudzić i przetrzeć przez sitko lub zmiksować na papkę. Ja wolę zmiksować, jest o wiele szybciej :-). Dodać przyprawy i gotować jeszcze 30 minut na małym ogniu. Wlać ocet, olej, dodać pokrojony drobniutko czosnek i zagotować. Gorący keczup przełożyć do czystych słoików, zakręcić i pasteryzować 15 minut. Można podawać go np. do kanapek lub pizzy.

                                                              
                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz