piątek, 21 lutego 2014

Borówki - niezwykle cenne dla oczu.


Borówki - niezwykle cenne dla oczu.

 W sezonie warto je spożywać codziennie, a w zimie pijmy dużo soku z tych cennych i smacznych leśnych owoców. Można je też mrozić, w niskiej temperaturze zachowują większość swoich wartości i witamin. Zawarte w nich garbniki normują pracę układu pokarmowego, zapobiegają zaparciom i powstrzymują biegunki. Neutralizują także toksyny pokarmowe i blokują wchłanianie ich przez błony śluzowe. Są niezwykle cenne dla naszych oczu, poprawiają wzrok krótkowidzom, zapobiegają kurzej ślepocie, a także zwyrodnieniu plamki żółtej. Bogactwo flawonoidów sprawia, że są bardzo pomocne w leczeniu infekcji układu moczowego, zmniejszają też ryzyko raka jelit.

                                                                              

                      Pamiętaj : owoce = zdrowie !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz