niedziela, 9 marca 2014

Królik w pomidorach - rozkosz dla podniebienia.






Królik w pomidorach -  rozkosz dla podniebienia.

Składniki :
8 udek królika
3 średnie cebule
50 dkg marchewki
2 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka ziół prowansalskich
sól
pieprz czarny mielony
2 listki laurowe
150 ml czerwonego wytrawnego wina
1 puszka ( 850ml ) pomidorów bez skórki w zalewie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka gałązek zielonego tymianku do dekoracji
Sposób wykonania :
 Mięso opłukać, osuszyć. Odciąć od kości i pokroić w kostkę. Marchewkę obrać, opłukać pokroić na kawałki. Cebulę i czosnek obrać z łupinek. Cebulę pokroić w ósemki a czosnek drobno posiekać. Rozgrzać w brytfannie oliwę , podsmażyć mięso na złoty kolor. Posypać solą , pieprzem oraz ziołami. Dodać pokrojoną cebulę i czosnek, wrzucić listki laurowe. Następnie dodać pokrojone pomidory wraz z zalewą , wlać czerwone wino. Doprawić koncentratem pomidorowym, przykryć, włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę w temperaturze 200 C. Po wyjęciu z piekarnika udekorować gałązkami tymianku. Podawać gorące np, z bagietką.

                                                            

                       Smacznego ! 
  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz