niedziela, 16 marca 2014

Torcik czekoladowy z brandy.






Torcik czekoladowy z brandy.

Składniki :
Ciasto :
6 jajek
18 dkg cukru
10 dkg masła
15 dkg mąki
Poza tym przygotuj :
60 dkg śmietany ( 36 % )
20 dkg gorzkiej czekolady
4 łyżki brandy ( np. Osborne )
2 opakowania cukru waniliowego
Sposób wykonania :
 Blaszkę prostokątną wyłożyć papierem. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubić z cukrem na parze na puszystą masę. Masło roztopić, ale tak, aby nie było zbyt gorące. Wlać cienkim strumieniem do ubitych żółtek, lekko zamieszać. Białka ubić na sztywno. Dodawać na przemian z przesianą mąką i dokładnie, lecz ostrożnie wymieszać. Do mąki można dodać pół łyżeczki proszku do pieczenia. Wylać ciasto na blaszkę , włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 C i piec około 20-25 minut na żółto-złoty kolor. Po upieczeniu przestudzić. Następnie przekroić wzdłuż na trzy równe blaty. Na tarce zetrzeć 5 dkg wiórków z gorzkiej czekolady i odłożyć do dekoracji. Resztę czekolady pokroić na kawałki i rozpuścić w kubku śmietany w niezbyt dużej temperaturze. 
Dodać brandy, wymieszać i schłodzić. Resztę śmietany ubić na sztywno z cukrem waniliowym. Masę czekoladowo-śmietanową z dodatkiem brandy ubić mikserem na puszystą pianę. Dodać ubitą śmietanę i wymieszać. Na każdym kawałku ciasta biszkoptowego rozsmarować około 1/4  masy czekoladowej. Układamy je jeden na drugi (tak jak tort ). Trochę kremu nałożyć do tuby z karbowaną końcówką i zrobić bombki na górze ciasta. Resztą kremu obsmarować boki ciasta ze wszystkich stron i obsypać wiórkami startej czekolady.

 Rada : Do ubitej śmietany możemy dodać środek do usztywniania lub odrobinę rozpuszczonej w gorącej wodzie żelatyny.

                                                      

                                                        Smacznego

 
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz