środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto biszkoptowe Camargo 2

Ciasto biszkoptowe Camargo 2

Składniki :
50 dkg żółtek
1 całe jajko
25 dkg cukru
22 dkg margaryny roztopionej
25 dkg mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta kurkumy dla koloru
Sposób wykonania :
 Żółtka i całe jajka ubić na parze ( lub niewielkim ogniu ) z cukrem na puszystą masę. Gdy masa będzie już ubita zdjąć z ognia i trochę przestudzić, cały czas ubijając. Następnie wlać cienkim strumieniem rozpuszczoną margarynę i delikatnie zamieszać. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia, wsypać na sitko i przesiać powoli wprost do ubitej masy cały czas przy tym mieszając, aby się nie zrobiły grudki. Wylać na blaszkę lub tortownicę , włożyć do nagrzanego piekarnika ( 180 C ) i piec na złoty kolor.
 Jest to bardzo dobre ciasto biszkoptowo-tłuszczowe lecz niestety dość drogie, ale od czasu do czasu można je upiec np. na jakąś wyjątkową okazję.
 Z tego ciasta możemy również piec małe tarty w karbowanych foremkach. Foremki smarujemy tłuszczem, wypełniamy ciastem w 2/3 i pieczemy, a po wystudzeniu dekorujemy kremem i owocami. Są bardzo dobre i kolorowe.

                                                         

                                                Życzę udanych wypieków  ! 


      

2 komentarze:

  1. 50dkg ile to bedzie sztuk jajek?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jedno całe jajko waży około 50 g więc jedno żółtko może warzyć około 25 g , czyli z tego wychodzi około 20 żółtek.

      Usuń