czwartek, 22 maja 2014

Ekspresowe ciasto na rurki.






Składniki :
50 dkg mąki
25 dkg margaryny
0,25 l śmietany
1 cukier waniliowy
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób wykonania :
 Mąkę wymieszaj z proszkiem, przesiej przez sitko. Twardą margarynę posiekaj na kawałki, wymieszaj z mąką. Dodaj śmietanę , cukier waniliowy, zagnieć ciasto na jednolitą masę. Wyrobione ciasto odstaw do lodówki na około 1 godzinę , aby stężało. Następnie rozwałkuj na grubość około 3 mm, pokrój w paski o szerokości 2 i 1/2 cm. Paski nawiń na posmarowane cienko tłuszczem rurki i poukładaj na posmarowane tłuszczem blaszki. Piec na złoty kolor. Przestudzone rurki możemy nadziewać kremem lub bitą śmietaną , udekorować cukrem pudrem lub pokropić czekoladą.

                                                          

                                                    Życzę udanych wypieków !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz