niedziela, 22 czerwca 2014

Bób - ułatwia nam trawienie.





 Bób to najstarsza znana nam roślina strączkowa ! Jej pełnowartościowe białko z powodzeniem może zastąpić mięso w diecie wegetarian. 
Młody bób po ugotowaniu najlepiej jeść z łupinami, ponieważ zawierają one substancje, które ułatwiają trawienie.
Warzywo to pomaga utrzymać prawidłowe pH organizmu człowieka. Ma właściwości zasadotwórcze, w przeciwieństwie do większości pokarmów pochodzenia zwierzęcego np. mięsa,jaj,mleka, oraz zbóż, które zakwaszają organizm.
Bób jest sycący, ale niezbyt kaloryczny (100g bobu ma 84kcal). Jest polecany osobą , które się odchudzają.


                                             Pamiętaj : warzywa to zdrowie !


2 komentarze:

  1. Uwielbiam bób i nie mogę się doczekac az sezon będzie w pełni. Mogę jeść i jeść :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja również go uwielbiam, taki gotowany z masełkiem.Pycha ! :-)

      Usuń