sobota, 12 lipca 2014

Filety z kurczaka w sosie borowikowym.






Składniki :
3 filety z kurczaka
1-2 jajka
1 łyżka mąki pszennej
1/3 szklanki bułki tartej
sól
pieprz
olej do smażenia
zielona natka pietruszki  (pokroić)
Sos :
1 średnia cebula
4 łyżki śmietany
1 łyżka masła
1 i 1/2 łyżki mąki
3-4 dkg suszonych borowików
sól
pieprz
Sposób wykonania :
Filety opłukać, pokroić na wąskie kawałki w kształcie języczków, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć solą , pieprzem i mąką , namaczać w rozbitym jajku, obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 
Sos :  
 Grzyby umyć, zalać zimną wodą , dodać obraną cebulę , trochę osolić i ugotować do miękkości. Odcedzić. Grzyby pokroić w paski, dodać do wywaru wraz z drobno posiekaną lub zmiksowaną cebulą. Masło roztopić, wymieszać z mąką , lekko zrumienić na ogniu, rozprowadzić z wywarem i wlać do sosu, mieszając zagotować.  Gotowy sos zaprawić śmietaną , dodać zieloną nać pietruszki. Na talerzu ułożyć usmażone filety, polać sosem, podawać z ryżem, kaszą lub ziemniakami.


                                             
                                                  Życzę smacznego !



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz