sobota, 5 lipca 2014

Jak chronić i czyścić blaty z marmuru.





 Marmurowe blaty bardzo łatwo wchłaniają brud, dlatego nie należy stawiać na nich szklanek czy filiżanek bez podstawki.
Zabrudzenia z marmuru powinno się szybko usuwać. Plamy z kawy, herbaty oraz wina usunie z blatów roztwór z octu spirytusowego i wody (1:4) lub sok z cytryny. Kwas powinien działać tylko 1-2 minuty, po tym czasie powierzchnię trzeba szybko zmyć czystą wodą i wypolerować.
 

                                                       
                                                      Pozdrawiam !



3 komentarze:

  1. Marmur jest trwalszy od drewna. W przypadku blatów w kuchni sprawdza się doskonale

    OdpowiedzUsuń
  2. Są w ogóle blaty marmurowe? Z takiego prawdziwego marmuru,,,dobiegły mnie słuchy, że się takich nie robi :)) a granit? http://www.pikiel.pl/realizacja/17/blaty-kuchenne.html jak czyścić?

    OdpowiedzUsuń
  3. Z białymi powierzchniami jest ten problem, że szybko się brudzą. Trzeba dołożyć wszelkich starań, żeby utrzymać je dobrym stanie. Aczkolwiek, są kolorem który się najlepiej prezentuje w kuchni.

    OdpowiedzUsuń