piątek, 11 lipca 2014

Przepis na marynatę do szynki lub boczku.




Domowe wyroby są najsmaczniejsze ! :)



Składniki :                  na około 2 kg mięsa
2 l wody
3 listki laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
0,5 łyżeczki soli
100 g ( 10 dkg ) soli do peklowania mięsa
5-6 ząbków czosnku  (przekroić na pół)
8 ziarenek pieprzu czarnego
Sposób wykonania :
 Wodę zagotować wraz z solą , listkami laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i obranymi ząbkami czosnku. Przestudzić, wsypać sól do peklowania mięsa , dokładnie wymieszać. Włożyć mięso do marynaty, wstawić do lodówki (2-6 C) na 4-5 dni. Co parę godzin mięso można obrócić, aby dokładnie się zamarynowało. Po 4-5 dniach mięso wyjmujemy z marynaty, płuczemy w zimnej wodzie i przystępujemy do dalszej obróbki np. wędzenia.
W ten sposób marynujemy surową szynkę , schab i boczek.

 Rada:  Aby do naszego marynowanego mięsa marynata dostała się do środka należy przebić przed włożeniem do marynaty każdy kawałek mięsa kilka razy w różnych miejscach cienkim patyczkiem np. do szaszłyków. 

  Tutaj dowiesz się co zrobić aby twoja domowa szynka ( także boczek ) była soczysta i miękka :
 http://youtu.be/8dPHktlYzVI


                          

                            Życzę smacznego !





 

1 komentarz: