niedziela, 13 lipca 2014

Włoszczyzna solona na zimę.






Składniki :
1 kg marchwi
40 dkg korzenia pietruszki
30 dkg pora
30 dkg selera
40 dkg soli
Sposób wykonania :
 Warzywa oczyścić, dokładnie umyć i osuszyć. Marchew, pietruszkę i selera zetrzeć na "makaron" na tarce o średnich oczkach. Pory pokroić w cienkie półplasterki. Rozdrobnione warzywa wymieszać dokładnie z solą , lekko ubić. Odstawić na 2-3 godziny w chłodnym miejscu. Następnie włoszczyznę przełożyć do wyparzonych, wysuszonych , małych słoiczków. Lekko ugnieść, aby warzywa puściły sok,  z wierzchu posypać trochę solą , zakręcić czystymi pokrywkami. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu (piwnica,lodówka itp.)
 W zimie tę włoszczyznę możemy dodawać do zup, sosów itp.

 Rada : Przed dodaniem do potraw możemy włoszczyznę wypłukać z nadmiaru soli w letniej wodzie. Pamiętajmy także, aby mniej solić potrawy do których dodajemy naszą jarzynkę , ponieważ zawiera ona dużo soli ! 


                                        
                        Życzę smacznego !  :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz