piątek, 22 sierpnia 2014

Ciasto pomarańczowe ucierane w polewie czekoladowej.



Niedojrzałe owoce pomarańcza


Składniki :
15 dkg margaryny
10 dkg cukru
1 pomarańcza
1 cukier wanilinowy
4 jajka
20 dkg wiórków kokosowych
8 dkg mąki pszennej
5 dkg mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 czekolada gorzka do dekoracji
Sposób wykonania :
 Pomarańczę umyć, sparzyć wrzątkiem, skórkę zetrzeć na tarce, sok wycisnąć do małej miseczki. Miękką margarynę utrzeć z cukrem, cukrem wanilinowym i otartą skórką z pomarańcza na puszystą masę. Następnie wbijać po jednym jajku cały czas ucierając. Wlać sok z pomarańcza, wymieszać. Obie mąki wymieszać z proszkiem, przesiać przez sitko, wsypać kokos i wymieszać z mąką. Mąkę wymieszaną z kokosem wsypać stopniowo do utartej masy i delikatnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników. Gotowe ciasto wylać do pół okrągłej formy keksowej ( 27x11cm) wyścielonej papierem. Piec w temperaturze 180 C przez około 50-55 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu wyjąć ciasto z formy, udekorować roztopioną czekoladą.


                          

                      Życzę udanych wypieków !



 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz