sobota, 23 sierpnia 2014

Grzyby marynowane.





Składniki :
2 kg leśnych grzybów 
2 łyżki soli
woda
Zalewa :
2 l wody
2 łyżki soli
4 łyżki cukru
300 ml octu 10%
2 średnie marchewki
2 średnie cebule
15-20 ziaren czarnego pieprzu
10 ziaren ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
1 gałązka kopru 
Sposób wykonania :
 Grzyby oczyścić i dokładnie umyć. W dużym garnku zagotować wodę , osolić, wsypać grzyby i gotować 10-15 minut. Następnie ugotowane grzyby odcedzić na sitku, włożyć do czystych słoików. Marchewkę i cebulę obrać i pokroić w cienkie plastry. Wodę na zalewę doprowadzić do wrzenia, dodać wszystkie składniki przeznaczone na zalewę i gotować 5 minut. Gorącą marynatą zalać grzyby, do każdego słoika dodać po kilka ziaren pieprzu, ziela angielskiego, oraz kilka plasterków cebuli i marchewki. Słoiki szczelnie zamknąć pokrywkami i pasteryzować 10 minut.  Przechowywać w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu przez 1 rok.

 Zamiast leśnych grzybów, możemy użyć pieczarek lub boczniaki. Możemy też do każdego słoiczka dodać po jednym ząbku czosnku, będą wtedy ostrzejsze. 


                           Życzę smacznego !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz