sobota, 6 września 2014

Kilka porad na temat drożdży.



Chałki drożdżowe z makiem



 Drożdże o nieświeżym zapachu i wyschnięte nie będą pracowały tak jak świeże. Ciasta upieczone z takich drożdży będą mało puszyste, twarde i będą się "rozlewać". Starajmy się więc zawsze używać świeżych drożdży do naszych wypieków, a zaoszczędzimy sobie i naszym gościom  wielu niemiłych rozczarowań z upieczonych przez nas ciast, do których użyliśmy starych, nieświeżych drożdży. 
Świeże drożdże możemy przechowywać w lodówce do 8 dni, pod warunkiem że zapakujemy je w folię lub zanurzymy w zimnej wodzie, gdzie pływając, świadczą że są świeże. 
Możemy opakować szczelnie małe kawałki drożdży i przechowywać je  zamrażalniku ( - 18 C ). Zamrożone drożdże przed użyciem należy aktywować w ciepłej wodzie ( nie gorącej ! ) lub mleku, przez około 15 minut. 
 Suszone drożdże możemy przechowywać przez 1 rok. Do pieczenia należy brać wówczas połowę ilości, podanej w przepisie dla drożdży świeżych. 


                                                          
                       Pozdrawiam cieplutko !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz