niedziela, 26 października 2014

Jak zapobiec wsiąkaniu soku z owoców do ciasta.


Fot. Krzysztof Jaracz


 Nasze ciasta z owocami będą kruche i bez zakalca jeśli zastosujemy jeden z dwóch sposobów tutaj przedstawionych.

 Pierwszym sposobem, aby sok z owoców nie dostał się do ciasta jest posmarowanie całej powierzchni ciasta na które będziemy wykładać owoce ( np. jabłka, wiśnie, truskawki ) ubitym białkiem z jajka kurzego i posypanie cienką warstwą mąki pszennej.

 Drugi sposób jest taki, aby ciasto na którym będziemy układać owoce posypać cienką warstwą kaszy manny. Następnie układamy owoce i znów posypujemy je niewielką ilością kaszy manny. Kasza manna wchłonie cały sok, który będzie się wydzielał z owoców podczas pieczenia naszego ciasta owocowego !

 Zachęcam do wypróbowania obydwóch sposobów i ocenienia który jest lepszy dla pieczonych przez nas ciast.


                                                          
                        Pozdrawiam gorąco !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz