sobota, 4 października 2014

Kotleciki mielone z marchewką.



Mniam,mniam kotleciki !

Składniki :
60 dkg mięsa wieprzowego ( łopatka,szynka surowa )
2 średnie marchewki
1 całe jajko
1 średnia cebula
Propozycja podania.
1 mała czerstwa bułka
3 ząbki czosnku                                 
pieprz 
sól
1 płaska łyżeczka majeranku
1 łyżeczka przyprawy do mięsa
bułka tarta
olej do smażenia ( około 1/4 szklanki )
Sposób wykonania :
 Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę pokroić na ćwiartki. Mięso pokroić na małe kawałki. Następnie zemleć je wraz z obraną cebulą , czosnkiem i wyciśniętą bułką w maszynce do mielenia o średnich oczkach. Do zmielonego mięsa dodać jajko, startą marchew, przyprawę do mięs, majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 
 Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. 
 Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne i zdrowe.
 Warto je zrobić od czasu do czasu dla swojej rodziny czy bliskich i pokazać im że potrafimy zrobić coś innego niż wszyscy, że jesteśmy pomysłowi oraz mistrzami w swojej kuchni. ;-)

 Jeśli wypróbujesz ten przepis napisz czy Ci smakowały.
                           

                          Życzę Smacznego ! !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz