niedziela, 7 czerwca 2015

Kompot truskawkowo - agrestowy na zimę.






Składniki :
truskawki 
agrest zielony ( twardy )
cukier
woda
Sposób wykonania :
 Truskawki myjemy, obieramy z szypułek.  Z agrestu usuwamy ogonki i suche kwiatostany, płuczemy. Do czystych litrowych słoików wsypujemy po około 2-3 garście zielonego agrestu i truskawek tak, aby owoce sięgały do 2/3 wysokości słoja. Do każdego słoja wsypujemy po 5-6 łyżek cukru. Cukru możemy wsypać więcej lub mniej w zależności jaki chcemy kompot słodki czy kwaśny. Teraz słoje napełniamy wodą ( najlepiej źródlaną ) zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od krawędzi słoja. Zamykamy szczelnie nakrętką . Pasteryzujemy około 15 minut. Przechowujemy w zacienionym i chłodnym pomieszczeniu. 

 Kompot ten jest bardzo smaczny. Polecam. 


                    
                            Życzę smacznego !



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz