sobota, 15 sierpnia 2015

Nalewka z owoców pigwy.







Składniki :
1 kg dojrzałych owoców pigwy
1 kg cukru
1 l czystej wódki 40 %
1 l spirytusu 70 %
Sposób wykonania :

 Dojrzałe, prawie przejrzałe owoce pigwy opłucz, osusz, usuń nasiona, a owoce pokrój w dość cienkie plastry. Wrzuć do czystego słoja, zasyp cukrem, wstrząśnij słojem, aby cukier zmieszał się w owocami. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie, aby pigwa puściła sok. Po tym czasie przecedź nalewkę. Sok z pigwy wlej do słoja, zalej wódką i spirytusem. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 3 miesiące. Po tym czasie przefiltruj trunek przez filtr lub gazę , rozlej do czystych butelek, zakorkuj szczelnie. Na butelki naklej etykiety z opisem i odstaw nalewkę jeszcze na co najmniej miesiąc. Po upływie tego czasu nalewka jest gotowa do picia. Ma bardzo ciekawy smak i aromat.

 Rada :  Aby otrzymać 1 l alkoholu 70 % należy zmieszać 740 ml spirytusu 95 % z 290 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 

                                                                                               Życzę dużo zdrowia !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz