sobota, 17 października 2015

Sok z dzikiej róży do słoiczków.







Składniki :
2 kg dojrzałych owoców dzikiej róży
1 kg cukru
1 l wody najlepiej źródlanej
Sposób wykonania :
 Owoce dzikiej róży dokładnie opłukać, usunąć ogonki oraz odciąć zeschłe kwiatostany. Następnie rozciąć owoce na połowę i usunąć pestki. Owoce rozdrobnić np. można je posiekać ostrym nożem lub tasakiem do kapusty. Miazgę wsypać do rondla, wsypać cukier, zalać wodą. Odstawić na 12 godzin pod przykryciem. Następnie całość zagotować, a następnie przecedzić przez gęste sitko ( na sitko możemy dać gazę, aby dokładnie odcedzić miazgę ). Gorący sok rozlać do małych słoiczków, szczelnie zakręcić i pasteryzować 10 minut. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. 
 Sok możemy dodawać do herbaty lub rozcieńczyć niewielką ilością wody. 
 Tutaj znajdziesz więcej na temat zdrowotnych właściwości tych owoców dzika róża .

 Rada : Pamiętajmy, aby owoce dzikiej róży zbierać z dala od zakładów przemysłowych, dużych miast oraz dróg. 



                       Życzę dużo zdrowia !



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz