niedziela, 10 stycznia 2016

Jak zrobić zdrowe i lekko strawne kotlety schabowe.








  Każdy z nas wie, że smażone kotlety schabowe na tłuszczu są ciężko strawne i niezbyt zdrowe.
Można to jednak zmienić, kotlety schabowe będą zdrowsze i lżej strawne gdy zamiast smażyć je na tłuszczu będziemy je dusić na niewielkiej ilości wody pod przykryciem. Kotlety przygotowujemy w taki sam sposób jak do smażenia, ale zamiast tłuszczu wlewamy na patelnię trochę wody, odrobinę ją solimy, gdy woda zaczyna wrzeć wrzucamy na nią kotlety i przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach obracamy je na drugą stronę. Gotowe !


 Tak przygotowane kotlety schabowe są dużo zdrowsze, zwłaszcza dla osób starszych, którzy już nie mają tyle zdrowia co młodzi. :))


                              

                             Życzę zdrowia !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz