środa, 8 czerwca 2016

Dżem z owoców kiwi.







Składniki :
24 szt. dojrzałych owoców kiwi
4 szklanki cukru
2 duże kwaskowate jabłka
sok z 1 cytryny
Sposób wykonania :
 Kiwi obierz ze skórki, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj np. blenderem. Jabłka umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój na kawałki. jabłka wsyp do garnka, podlej odrobiną wody, i duś pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka się rozpadną. Do jabłek dodaj zmiksowane kiwi, cukier i sok z cytryny. Wymieszaj i smaż na małym ogniu, aż masa lekko zgęstnieje. Gorący dżem przełóż do czystych, wyparzonych słoiczków. Słoiki dobrze zakręć wieczkami i ustaw do góry dnem do ostygnięcia. Możesz je także pasteryzować przez 10-15 minut, aby mieć pewność, że się nie popsują. Przechowuj w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. 



                         Smacznego !

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz