sobota, 16 lipca 2016

Ogórki konserwowe w musztardzie.

   

 

Składniki :
3 kg średniej wielkości ogórków
3/4 szklanki octu 10%
1/2 l wody
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
5 łyżek musztardy
ziele angielskie
gorczyca biała
Sposób wykonania : 
 Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą , przekrój wzdłuż na ćwiartki. Do każdego słoika wsyp płaską łyżeczkę białej gorczycy, wrzuć po kilka ziaren pieprzu oraz ziela angielskiego, mały listek laurowy lub kawałek dużego listka. Można też wrzucić po małym listku dębu, wtedy ogórki będą twardsze, chrupiące. Pokrojone ogórki układamy ciasno w słoikach, jeśli są za długie obcinamy końce, aby później nie wystawały z zalewy ( mogły by się szybciej psuć ). Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, sól, dodajemy musztardę. Całość mieszamy dość energicznie, aby musztarda połączyła się dokładnie z pozostałymi składnikami, najlepiej jest to zrobić rózgą cukierniczą. Zalewę zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wlewamy ocet, mieszamy dokładnie. Gorącą zalewą zalewamy ogórki w słoikach tak, aby wszystkie ogórki były nią przykryte. Słoiki zamykamy szczelnie wieczkami, pasteryzujemy przez około 15 minut od momentu, gdy woda osiągnie temperaturę 85 - 90 C. Wysoka temperatura sprawi, że musztarda nam się rozwarstwi, ale nie przejmujmy się tym, wystarczy wstrząsnąć kilka razy słoikiem i ponownie połączy się z zalewą. Czynność tę wykonujemy gdy słoiki są już wystudzone. Ogórki przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu, może to być piwnica lub zimna spiżarnia. Raczej nie powinniśmy przechowywać ich dłużej, bo wtedy mogą nieco stracić na smaku.


                          

                         SMACZNEGO !






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz