czwartek, 15 września 2016

Zdrowy dżem z czerwonej papryki.








Składniki :
2 kg czerwonej papryki ( słodkiej )
1,40 kg cukru
2 cytryny
8-10 goździków
1 malutka łyżeczka mielonego cynamonu
sól do smaku
Sposób wykonania :
 Paprykę dokładnie umyj, usuń gniazda nasienne, pokrój na mniejsze kawałki i zmiksuj. Paprykową papkę przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj pół szklanki wody, cukier i soli do smaku. Duś na małym ogniu, co pewien czas mieszając, aby się nie przypaliło. Duś dopóki masa nie zgęstnieje. Cytryny umyj, sparz wrzątkiem, otrzyj z nich skórkę ( skórkę odłóż na bok ). Z cytryn wyciśnij sok. Tuż przed końcem gotowania dodaj sok z cytryn, utłuczone w moździerzu lub zmielone goździki, otartą skórkę cytrynową i cynamon, wymieszaj dokładnie wszystko razem. Gorącym dżemem napełnij słoiki, szczelnie zamknij wieczkami i pasteryzuj przez 10 minut. Przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. 

 Jeśli lubisz ostrą paprykę możesz dodać do dżemu jej trochę ujmując słodkiej.

 Tutaj znajdziesz więcej na temat zdrowotnych właściwości czerwonej papryki 


                          

                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz