środa, 21 grudnia 2016

Uszka z grzybami na wigilię.





 Dziś podam Wam przepis na domowe uszka do czerwonego barszczu na wigilijny stół. Oto on :
 
Składniki :
Ciasto
25 dkg mąki
1 jajko
2 łyżki oleju a najlepiej oliwy
woda letnia z dodatkiem mleka słodkiego
sól 
Farsz
4 dkg suszonych leśnych grzybów ( np. borowiki )
1 mała cebula
2-3 łyżki oleju lub oliwy
bułka tarta ( drobna )
sól
pieprz mielony
Sposób wykonania :
 Farsz : Grzyby namocz w letniej wodzie, najlepiej na noc. Następnie ugotuj w tej wodzie, w której się moczyły, przestudź, odcedź. Pokrój drobniutko na deseczce do krojenia lub zmiel w maszynce do mielenia mięsa. Cebulę obierz, pokrój w małą kostkę , zeszklij na oleju. Dodaj do grzybów. Dopraw grzybki do smaku solą i pieprzem, dodaj trochę bułki tartej tak, aby farsz nie był zbyt rzadki. Dokładnie wymieszaj wszystko razem. 
 Ciasto i wykonanie : Mąkę przesiej przez sito, zrób na środku wgłębienie ( dołek ) dodaj do niego jajko ( jajko możesz rozbić widelcem, wtedy łatwiej połączy się z mąką ), olej, sól i niedużą ilość wody. Wyrabiaj ciasto, stopniowo dodając wodę z mlekiem tak, aby ciasto miało gęstość ciasta jak na pierogi. Następnie rozwałkuj ciasto na duży, dość cienki prostokąt i pokrój na kwadraty o wymiarach boków około 4 cm. Na każdy kwadrat nałóż na środek przygotowany farsz i zlepiaj po przekątnej, tak aby powstał trójkąt. Teraz zlep mocno ze sobą dwa końce trójkąta i uformuj kształt uszka. Po kilku próbach dojdziesz do wprawy i Twoje uszka będą mieć piękne kształty. Gotowe uszka wrzuć na osoloną wrzącą wodę , delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką , by uszka nie przywarły do dna garnka. Przykryj pokrywką. Gotuj przez 3-4 minuty od momentu wypłynięcia uszek na wierzch. Gorące uszka odcedź, rozłóż do talerzy, zalej gorącym barszczem i podaj na stół. 


                          
                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz