sobota, 21 stycznia 2017

Faworki - ciasteczka na karnawał.







Składniki :                    
4 szklanki mąki
6 żółtek
8 łyżek gęstej śmietany
2 łyżki spirytusu
dwie szczypty soli
cukier puder do dekoracji
Sposób wykonania :
 Mąkę przesiej przez sito. Dodaj sól, spirytus, wymieszaj z mąką. Następnie dodaj żółtka,
śmietanę , zagnieć ciasto na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt twarde dodaj trochę zimnej wody. Gotowe ciasto wybij wałkiem przez kilka minut. Rozwałkuj na grubość około 2 mm. Pokrój w paski za pomocą radełka lub ostrego noża o szerokości około 3 cm. Każdy pasek pokrój na kawałki około 10 cm długości. Przetnij każdy kawałek na środku i przewiń przez niego jeden z końców ciasta. Smaż na rozgrzanym tłuszczu
( smalec, olej ) z obu stron na jasno złoty kolor. Usmażone faworki rozłóż na papierowym ręczniku kuchennym, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gdy całkiem przestygną posyp cukrem pudrem. 


                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz