środa, 10 maja 2017

Ajerkoniak z winiaku.






Składniki :
10 żółtek dużych jajek
1 l dobrego winiaku
30 dkg cukru
2 małe opakowania cukru waniliowego 

Sposób wykonania :
 Jajka umyj, włóż do wrzącej wody na 10 sekund. Oddziel żółtka od białek. Następnie żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzyj na puszystą masę w blenderze na wysokich obrotach. Gdy cukier się już całkiem rozpuści, zmniejsz obroty na najmniejsze i powoli wlewaj do masy alkohol. Miksuj przez 5 minut, aby składniki się dokładnie połączyły. Gotowy trunek rozlej do butelek najlepiej z ciemnego szkła, zakorkuj. Jest gotowy do picia, ale gdy poleży 2-3 dni smakuje jeszcze lepiej. Najlepszy ajerkoniak będzie, gdy użyjemy domowych jajek nie tych z hipermarketu. Jeśli nie ma ktoś domowych jajek to może kupić w sklepie, ale te droższe, z wolnego wybiegu, warto więcej zapłacić. Gdy użyjemy dobrych jajek nasz ajerkoniak będzie smaczniejszy i zdrowszy ! Przechowujemy go w chłodnym pomieszczeniu np. w lodówce.
 Ajerkoniak to źródło cennego wapnia. Jest zalecany osobą cierpiącym na osłabienie kości.



                        Pozdrawiam !


   

1 komentarz: