niedziela, 28 maja 2017

Likier cytrynowy.






Składniki :
2 kg cytryn
1 l spirytusu 95 %
1 l wody
1 kg cukru 

Sposób wykonania :
 Cytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , obierz ze skórki ( nie usuwaj białych błonek ). Obrane skórki wsyp do czystego dużego słoja lub gęsiorka, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 3 dni. Po tym czasie przefiltruj nalew przez gazę. Ugotuj syrop z wody i cukru, usuń szumowiny, wystudź. Następnie wymieszaj syrop z alkoholem cytrynowym. Odstaw jeszcze na 2 dni w zamkniętym słoju. Po dwóch dniach przefiltruj trunek, rozlej do butelek. Na butelki naklej etykiety z opisem i datą sporządzenia. Odstaw w chłodne miejsce na co najmniej 3 miesiące, aby likier dojrzał, nabrał odpowiedniego smaku i aromatu.

               Rada :
 Zamiast zwykłego cukru możesz użyć cukru trzcinowego, jest zdrowszy.




                                Na zdrowie !


 
 

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Można je wykorzystać np. do herbaty. Ja wycisnąłem sok z 4 cytryn i dodałem go do nalewki, ale te go nie ma w przepisie. Pozdrawiam.

      Usuń