środa, 24 maja 2017

Likier kminkowy (eliminuje wzdęcia, poprawia trawienie).




Nasiona kminku


Składniki :
5 dkg kminku
1 l spirytusu 95 %
1 l wody
75 dkg cukru

Sposób wykonania :
 Nasiona kminku utłuc trochę w moździerzu, wsyp do słoja, zalej spirytusem. Słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Codziennie wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie zlej nalew. Wodę zagotuj z cukrem. Z syropu zbierz szumowiny, a następnie powoli do gorącego syropu wlej nalew. Likier szczelnie przykryj i odstaw do wystygnięcia. Wystudzony trunek przefiltruj przez filtr lub gazę. Rozlej do butelek, szczelnie zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki odstaw w ciemne miejsce na co najmniej miesiąc, aby trunek dojrzał.

                         Zastosowanie :
 Likier kminkowy pobudza trawienie i usuwa wzdęcia, dlatego polecany jest po sytych, tłustych posiłkach. 



                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz