poniedziałek, 19 czerwca 2017

Likier truskawkowy ( na białym rumie ).







Składniki :
1 i 1/2 kg dojrzałych małych truskawek
1 l białego rumu
1 kg cukru

Sposób wykonania :
 Truskawki opłucz, osusz, usuń szypułki, przekrój na połówki, wrzuć do słoja. Wsyp cukier, wstrząśnij słojem, aby cukier zmieszał się z owocami. Następnie powoli wlej alkohol. Słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce na 3 miesiące. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem, aby cukier się rozpuścił. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Likier ten nie wymaga już leżakowania, możesz go pić.

 Likier truskawkowy wspaniale rozgrzewa.
Truskawki zawierają kwas elegonowy, który potrafi neutralizować substancje rakotwórcze  przenikające do naszego DNA. Owoce te działają też odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco.



                                Na zdrowie !


    

2 komentarze: