niedziela, 18 czerwca 2017

Nalewka czereśniowa na rumie.






Składniki :
2 kg ciemnoczerwonych czereśni
1 l dobrego rumu
50 dkg cukru
1 laska wanilii
8-10 goździków

Sposób wykonania :
 Czereśnie dokładnie opłucz, osusz, wydryluj, wrzuć do dużego słoja. Wsyp cukier, dodaj goździki i laskę wanilii. Całość zalej rumem. Słój zamknij i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na 4 miesiące. Co pewien czas wstrząśnij słojem, aby składniki zmieszały się ze sobą. Po tym czasie trunek przefiltruj przez gazę lub filtr. Rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Odstaw jeszcze na co najmniej 3 miesiące w ciemne, chłodne miejsce, aby naleweczka dojrzała, nabrała odpowiedniego smaku i aromatu.
 
 Nalewkę tę warto pić przy schorzeniach reumatycznych, serca i nerek. W owocach czereśni znajdują się duże ilości potasu, wapnia, żelaza oraz jodu.
 Na nalewkę najlepsze czereśnie będą z własnego ogrodu ! 




                                Na zdrowie !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz