sobota, 17 czerwca 2017

Nalewka truskawkowa z miodem.






Składniki :
1 kg dojrzałych truskawek
1 l czystej wódki 40 %
500 ml płynnego miodu wielokwiatowego

Sposób wykonania :
 Truskawki umyj, osusz, usuń szypułki, przekrój na połówki, wrzuć do słoja, zalej wódką. Słój szczelnie zamknij i odstaw w ciepłe miejsce na 6 tygodni. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem. Następnie zlej nalew, wlej do drugiego słoja, słój zamknij i odstaw w ciemne miejsce. Truskawki zalej miodem, słój zamknij i odstaw na 2 tygodnie. Co kilka dni wstrząśnij słojem, aby miód się rozpuścił. Po tym czasie przecedź truskawki przez gazę lub gęste sitko. Otrzymany sok połącz z nalewem z drugiego słoja. Trunek przefiltruj przez gazę lub filtr, rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Nalewkę odstaw jeszcze na 3 miesiące w chłodne i ciemne miejsce, aby dojrzała. 

 Nalewka truskawkowa ma dobroczynny wpływ na układ trawienny, pomaga także w chorobach krążenia oraz łagodzi objawy reumatyczne.
Truskawki na nalewkę muszą być całkiem dojrzałe, całe czerwone, wtedy naleweczka wyjdzie nam palce lizać !



                                Na zdrowie !


   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz