wtorek, 20 czerwca 2017

Nalewka z agrestu ( agrestówka ).








Składniki :
1 kg dojrzałego agrestu ( nie powinien być przejrzały ! )
1 l  czystej wódki 50 %
30 dkg cukru
1/2 laski wanilii
2-3 cm korzenia imbiru

Sposób wykonania :
 Agrest opłucz, osusz, usuń ogonki i szypułki, przekrój na połówki ostrym nożem lub lekko rozgnieć, ale tak, aby nie powstała miazga, tylko trochę popękał.  Wrzuć do słoja, dodaj wanilię i pokrojony w cienkie plasterki imbir. Całość zalej wódką , lekko zamieszaj. Słój odstaw w ciepłe miejsce na 3 tygodnie. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem. Po tym czasie nalew zlej do drugiego słoja, słój szczelnie zamknij i odstaw do ciemnego, chłodnego miejsca. Owoce zasyp cukrem, wymieszaj, słój zamknij i pozostaw do czasu, aż cukier się rozpuści. Codziennie wstrząśnij słojem, aby cukier szybciej się rozpuścił. Po około 2 tygodniach przecedź syrop z owocami przez gazę lub gęste sitko. Połącz z nalewem z drugiego słoja, przefiltruj przez gazę lub filtr. Przefiltrowany trunek rozlej do butelek, zakorkuj. Na butelki naklej etykiety z opisem. Butelki z nalewką odstaw w ciemne, chłodne miejsce na co najmniej 2 miesiące, aby naleweczka dojrzała, nabrała odpowiedniego smaku i aromatu.

 Nalewkę z agrestu możemy stosować na problemy z trawieniem oraz jako środek moczopędny. Składniki znajdujące się w owocach agrestu przyspieszają metabolizm, a także oczyszczają nasz organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.

 Rada : Aby otrzymać 1 l czystej wódki 50 % należy zmieszać 530 ml spirytusu 95 % z 500 ml przegotowanej i ostudzonej wody.

 Pamiętaj : Nalewki i likiery nie służą do tego, aby się nimi upić.  Nalewki i likiery mają właściwości zdrowotne i lecznicze. Picie ich poprawia nam także nastrój i samopoczucie.
Przed podaniem nalewki lub likieru na stół możemy go przelać do ozdobnej karafki.
Nalewka własnego wyrobu w ozdobnej butelce, to także doskonały pomysł na prezent dla naszych najbliższych !
 



                                Na zdrowie !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz