poniedziałek, 19 czerwca 2017

Pyszny i zdrowy dżem owocowy.







Składniki :
2 kg dojrzałych truskawek ( lub innych miękkich owoców malin,
 borówek itp. )
80 dkg cukru
1 opakowanie pektyny do dżemów ( 30 g )
2-3 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka mielonego imbiru

Sposób wykonania :
 Owoce umyj, oczyść, usuń szypułki, wsyp do rondla, rozgnieć na mniejsze kawałki. Postaw na średnim ogniu, zagotuj. Co kilka minut zamieszaj. Następnie dodaj 60 dkg cukru, wymieszaj i gotuj na małym ogniu przez 3 minuty. Resztę cukru wymieszaj z pektyną i mielonym imbirem. Teraz wsyp stopniowo pozostałą część cukru zmieszaną z pektyną i imbirem, cały czas energicznie mieszając. Gotuj jeszcze na małym ogniu, ciągle mieszając, przez 2-3 minuty. Zdejmij dżem z ognia, dodaj sok z cytryny, zamieszaj. Zbierz pianę i gorącym dżemem napełnij małe słoiczki, szczelnie zamknij wieczkami. Gorące słoiki włóż do ciepłej wody i pasteryzuj przez 10 minut od momentu osiągnięcia przez wodę temperatury 90-95 C. Gdy woda trochę przestygnie, wyjmij słoiki i obróć je do góry dnem. Gotowy dżem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.  


                         Smacznego !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz