czwartek, 17 sierpnia 2017

Konfitura jeżynowa z laską wanlii.







Składniki :
1 kg jeżyn
1/2 kg cukru
1 laska wanilii
1 limonka
Sposób wykonania :
 Jeżyny przebierz, opłucz na sitku lub durszlaku, wsyp do rondla. Wanilię przetnij wzdłuż, pokrój na mniejsze kawałki. Limonkę dokładnie umyj szczoteczką , sparz wrzątkiem, skórkę otrzyj na tarce, wyciśnij sok. Rondel z jeżynami ( możesz je lekko rozgnieść ) postaw na małym ogniu, wrzuć do owoców wanilię , doprowadź do zagotowania, co pewien czas mieszając. Gotuj na małym ogniu około godziny, co jakiś czas mieszając. Następnie zdejmij rondel z ognia i pozostaw do wystygnięcia. Następnego dnia konfiturę przetrzyj przez gęste sitko, aby pozbyć się twardych pestek, usuń wanilię. Przetartą masę  postaw na ogień, dodaj cukier, mieszaj, aż całkiem się rozpuści. Smaż co jakiś czas mieszając jeszcze przez około 40 minut. Pod koniec smażenia dodaj otartą skórkę i sok z limonki. Gorącą konfiturę rozlej do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. pasteryzuj 5-10 minut. Słoiczki z konfiturą przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.
 Konfiturę możesz wykorzystać jako nadzienie do ciast lub smarować nią pieczywo.


                         
                         Smacznego !



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz