wtorek, 8 sierpnia 2017

Konfitura morelowa.







Składniki :
1 kg moreli
2 kg cukru
600 ml wody
Sposób wykonania :
 Zagotuj wodę z cukrem, gotuj, aż cukier się całkiem rozpuści i syrop zacznie gęstnieć. Zbierz szumowiny, wystudź. Owoce opłucz, zanurz we wrzącej wodzie przez minutę. Następnie wyjmij owoce z wrzątku, opłucz zimną wodą i obierz z łupin, wydryluj. Morele wsyp do zimnego syropu, postaw na ogniu i powoli doprowadź do zagotowania. Smaż przez 5 minut na małym ogniu, co pewien czas lekko zamieszaj drewnianą łyżką. Następnie zdejmij z ognia, wystudź. Wystudzoną konfiturę przykryj pokrywką i odstaw na 12 godzin. Następnego dnia powtórz 3 razy doprowadzenie do zagotowania, smażenia przez 5 minut i wystudzenia. Wystudzoną konfiturę odstaw pod przykryciem na kolejne 12 godzin. Następnego dnia smaż konfiturę do momentu, aż będzie szklista. Gorącą przełóż do słoiczków, zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 10 minut w kąpieli wodnej. Słoiki z konfiturą przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. 


                            Życzę smacznego !


    

1 komentarz:

  1. Świetny przepis, wypróbowałam go wczoraj!:) Mam nadzieje że wyjdą przepyszne!:)

    OdpowiedzUsuń