poniedziałek, 18 września 2017

Dżem ze śliw renklod.






 Dżem z renklod doskonale smakuje z kromką chleba i nie tylko.


Składniki :
1 kg renklod
1/2 kg cukru
1 cytryna
Sposób wykonania :
 Renklody opłucz, przekrój na połówki, usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do rondla. Cytrynę dokładnie wyszoruj, sparz wrzątkiem, otrzyj na tarce skórkę , wyciśnij sok. Otartą skórkę , sok z cytryny ( bez pestek ) i cukier dodaj do śliwek, wymieszaj. Odstaw na 2-3 godziny pod przykryciem, aby śliwki puściły trochę soku. Następnie postaw rondel na ogniu, zagotuj, co pewien czas mieszając, odstaw na kilka minut. Owoce znów postaw na ogień, zagotuj i smaż na małym ogniu około 20 minut ( nie zapomnij o mieszaniu ), aż masa trochę zgęstnieje. Gdy pojawi się piana, zbierz ją. Gorący dżem przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Gotowy dżem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu.



                             Życzę smacznego !


     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz