poniedziałek, 2 października 2017

Ciasto orzechowe z masą śmietankowo - brzoskwiniową.









Składniki :                    Na blaszkę 20x36 cm
Ciasto orzechowe :
8 jaj
20 dkg cukru kryształu
20 dkg mielonych orzechów włoskich
2 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa :
3 szklanki mleka
5 łyżek cukru
4 żółtka
1 budyń śmietankowy
25 dkg dobrego masła ( 82 % tłuszczu )
1 puszka brzoskwiń
Do dekoracji :
5 dkg czekolady ( może być gorzka lub mleczna )
Sposób wykonania :
 Ciasto orzechowe : Ubij pianę z białek na sztywno, dalej ubijając dodawaj po trochę cukru. Następnie dodaj żółtka, wymieszaj delikatnie z ubitą pianą. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko, wymieszaj z mielonymi orzechami. Wsypuj stopniowo do ciasta, delikatnie mieszając. Gotowe ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównaj. Piec w temperaturze 180 C przez 30 minut. Wyjmij z piekarnika, wystudź, przekrój na dwie równe części. Do krojenia najlepiej jest użyć długiego noża piłki
 Masa : 1 szklankę mleka wlej do rondla, dodaj żółtka, mąkę oraz budyń, roztrzep wszystko dokładnie rózgą cukierniczą lub mikserem. Resztę mleka ( 2 szklanki ) zagotuj z cukrem. Zamieszaj mleko od czasu do czasu, aby cukier się nie przypalił. Gotujące mleko wymieszaj z przygotowaną wcześniej masą. Postaw na ogień, zagotuj. Pamiętaj, aby cały czas powoli mieszać masę , aby się nie przypaliła i nie było grudek. Odstaw do wystygnięcia. Co pewien czas zamieszaj, aby nie zrobiła się skorupa na wierzchu. Masło utrzyj na puszystą masę. Masło powinno być wyjęte z lodówki na około 2 godziny wcześniej, aby nie było twarde. Wystudzony budyń wymieszaj z utartym masłem. Na koniec dodaj pokrojone w małą kostkę brzoskwinie z puszki, wymieszaj. Pamiętaj, aby je wcześniej osączyć na sitku z syropu. Ja użyłem 5 połówek brzoskwiń.
 Przełożenie ciasta : Na ciasto orzechowe wyłóż 2/3 masy, rozsmaruj. Przykryj drugim ciastem orzechowym, wyłóż pozostałą część masy, rozsmaruj. Na wierzch ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach czekoladę. Ciasto zostaw do zastygnięcia w chłodnym miejscu.

 Rada : W przepisie jest podane 2 łyżki mąki do ciasta, ja daję trochę więcej ( 3-4 łyżki ), bo w cieście jest zbyt mało mąki i ciasto po upieczeniu bardzo dużo opada. 



                         Smacznego !

 
    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz