czwartek, 12 października 2017

Mus z owoców dzikiej róży.








Składniki :
1,5 kg owoców dzikiej róży
1 kg cukru żelującego
szczypta mielonego cynamonu 
3 torebeczki cukru waniliowego
woda
Sposób wykonania :
 Owoce dzikiej róży opłucz, usuń ogonki, odetnij zeschnięte kwiatostany. Owoce przekrój na połówki, usuń pestki i włoski, ponownie przepłucz pod bieżącą wodą ( np. na sitku lub cedzaku ). Wsyp do rondla, zalej wodą tak, aby owoce były całkiem przykryte. Gotuj przez około 20 minut do momentu, aż owoce będą miękkie. Następnie przetrzyj je przez gęste sitko lub zmiksuj blenderem. Do owoców wsyp cukier żelujący, cukier waniliowy, dodaj szczypnę cynamonu, wymieszaj. Rondel postaw na ogniu, doprowadź do wrzenia. Pamiętaj o mieszaniu drewnianą łyżką. Gotuj przez 4 minuty na dużym ogniu nie przerywając mieszania. Gorący mus przełóż do słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Słoiczki z gotowym musem przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu nie dłużej niż 1 rok. 
 Mus z owoców dzikiej róży możesz np. dodawać po łyżeczce do herbaty. 


                 Życzę udanych przetworów !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz