poniedziałek, 9 października 2017

Syrop z dzikiej róży.









Składniki :
1 kg  owoców dzikiej róży
2 szklanki naturalnego soku jabłkowego
cukier lub miód 
Sposób wykonania :
 Owoce dzikiej róży opłucz, usuń szypułki, każdy owoc przekrój na połowę , usuń nasionka. Wrzuć do rondla, zalej sokiem jabłkowym i odstaw pod przykryciem na noc. Następnie postaw rondel na ogniu, zagotuj, zdejmij z ognia, odstaw do wystygnięcia. Przetrzyj masę przez sitko lub zmiksuj blenderem na papkę. Syrop ponownie postaw na ogniu, podgrzej, ale nie gotuj. Dosłodź cukrem lub miodem do smaku. Syrop rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij wieczkami. Pasteryzuj przez 5 minut. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu. 
 Syrop spożywaj po łyżce dziennie. Możesz go też dodać do herbaty.



                            Życzę zdrowia ! 

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz