niedziela, 14 stycznia 2018

Muffinki z żurawiną.









Składniki :                            na około 25 sztuk
5 jajek
1 i 1/2 szklanki cukru
1 szklanka zimnej wody
1 szklanka oleju rzepakowego
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
żurawina suszona lub kandyzowana  
polewa czekoladowa i posypka kolorowa do dekoracji
Sposób wykonania :
 Do miski wbij jajka. Wsyp cukier i zmiksuj na puszystą pianę. Następnie wlej ojej i wodę cały czas miksując. Mąkę wymieszaj z proszkiem dopieczenia, przesiej przez sitko, wsypuj stopniowo do masy, cały czas miksując. Miksuj do całkowitego połączenia się składników. Gotowym ciastem wypełnij do połowy foremki na muffinki. Żurawinę obtocz w mące i wyłóż na środek każdej muffinki po 2-3 sztuki. Następnie napełnij ciastem foremki do wysokości około 2/3. Do napełniania najlepiej użyć szprycki ( woreczka do zdobienia ciast ). Piec w temperaturze 180 C przez około 30 minut, na jasno złoty kolor. Wystudzone babeczki oblej polewą czekoladową i posyp kolorową posypką. Odstaw w chłodne miejsce do zastygnięcia polewy.
 Takie babeczki doskonale nadają się do koszyka wielkanocnego. :)

 Rada : Zamiast żurawiny możesz użyć innych owoców kandyzowanych np. daktyli, skórki pomarańczowej itp.  



                         Smacznego !


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz