czwartek, 22 marca 2018

Surówka z kiszonej kapusty.









Składniki :
1/2 kg kiszonej kapusty
2 średnie marchewki
1 duża czerwona cebula
1 łyżeczka nasion kminku
kilka gałązek natki pietruszki
3 ziarna jałowca
olej lniany dobrej jakości lub oliwa z oliwek około 1/3 szklanki
różowa sól himalajska
pieprz czarny mielony lub ziołowy
Sposób wykonania :
 Kapustę przepłucz zimną wodą , odciśnij i posiekaj ostrym nożem. Marchewki opłucz, obierz, zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Cebulę obierz, opłucz zimną wodą , pokrój w małą kostkę. Natkę pietruszki opłucz, osusz, pokrój, kilka listków możesz zostawić do dekoracji. Wszystkie warzywa wsyp do miski, wlej olej, dopraw do smaku przyprawami, wszystko dokładnie wymieszaj.  Przed podaniem schodź surówkę w lodówce. Surówka ta doskonale smakuje z ziemniakami i mięsem.



                         Smacznego !


 

1 komentarz: