niedziela, 29 kwietnia 2018

Syrop z pokrzyw na zimę.









Składniki :
około 70-80 szt. wierzchołków pokrzyw
( około 10 cm długości )
3 l przegotowanej wystudzonej wody (najlepiej źródlanej, ja przywożę ze źródełka w Dukli)
3 kg cukru (może być też cukier trzcinowy nieratyfikowany, jest zdrowszy)
Sok z 2 cytryn lub trochę kwasku cytrynowego
możemy też dodać kilka listków mięty

Sposób wykonania :
 Pokrzywy opłucz, posiekaj, wrzuć do słoja, dodaj listki mięty, zalej wodą. Woda powinna całkiem przykrywać pokrzywy. Słój przykryj gazą lub lnianą ściereczką i odstaw na około 30 - 40 godzin. Co parę godzin przemieszaj zawartość słoja drewnianą łyżką. Po tym czasie przecedź pokrzywy przez gęste sitko, dokładnie wyciśnij sok z pokrzyw np. wyciskając je rękami w gumowych rękawiczkach.  Do otrzymanego soku wsyp cukier, garnek z syropem postaw na małym ogniu, wymieszaj, aby się cukier rozpuścił. Doprowadź do zagotowania i zdejmij garnek z ognia, nie gotuj !  Na końcu dodaj sok z cytryn lub kwasek cytrynowy, wymieszaj dokładnie. Gorący syrop rozlej do wyparzonych wcześniej małych słoiczków lub butelek, szczelnie zamknij wyparzonymi najlepiej nowymi wieczkami. Syrop nie musisz już pasteryzować. Gotowy syrop przechowuj w ciemnym, chłodnym miejscu.



                             Życzę zdrowia !


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz